Ajattelumallit-miksi niitä ei oikein opeteta missään?

15.10.2018 Anne Nurminen

Törmään työssäni usein siihen, että haluamme yksinkertaistaa käsityksemme siitä, mitä johtajuus tänä päivänä todella on. Johtajuus esitellään selkeänä ja yksinkertaisena toimena tai temppuna maailmassa, jossa reseptien toimivuuteen voi luottaa, vaikka se on oikeasti tasapainoilua todella hämyisessä maailmassa. Maailma vaatii monesti pikaratkaisua myös näihin monitahoisiin asioihin. Suurin osa vetämistäni kehityshankkeista tai valmennuksista on pitkäjänteisiä prosesseja, ja jossain vaiheessa osallistujat tuskailevatkin, että miten johtaa tehokkaasti ja sydämellä, kun pitäisi olla yhtä aikaa luja visionääri, tsemppari, tiimipelaaja ja oman tiensä kulkija? Haluaisimme niin kovasti löytää menetelmän tai mallin, joka toimii pomminvarmasti mahdollisimman vähällä panostuksella.

Noin vuosi sitten erääseen valmennukseeni tuli mukaan Christa, joka myös oli asettanut tavoitteekseen enemmän selkeyttä ja jämäkämpää johtajuutta. Kävi ilmi, että hän oli jo jämäkkä ja vaativainen johtaja, mutta tulokset eivät olleet toivotun kaltaisia.

Pian selvisi, että parempi kehittymisen tavoite olisi lisätä ymmärrystä siitä, miksi ihmiset toimivat kuten he toimivat, jotta he ohjautuisivat luonnollisesti oikeaan suuntaan ilman pakottamista. Emme lähteneet muuttamaan niinkään tekoja, vaan pohtimaan, mihin käsityksiin sekä itsestä että omasta henkilöstöstä nykyiset toimintatavat johtuivat. Christa tuli tietoiseksi omista ajattelumalleistaan ja uskomuksistaan, jotka käynnistivät toimintaa, joka johti huomaamatta ei-toivottuihin tuloksiin.

Tietoisuuden lisääntyessä pikkuhiljaa sekä henkilöstön hyvinvointi, sitoutuminen että taloudelliset tulokset alkoivat Christan vastuualueella kasvaa huimaa vauhtia. Ymmärrys omasta systeemistä teki tarpeettomaksi uusien johtamistemppujen opettelun. Taidot olivat jo olemassa, mutta rajoittavat uskomukset estivät niitä tulemasta esiin toivotulla tavalla.

Tämän vuoksi myös sinun on tärkeä pohtia:

 • mitkä ajatuksesi ja uskomuksesi auttavat sinua onnistumaan ja
 • mitkä ajatuksesi ja uskomuksesi estävät sinua tarttumasta asioihin tai
 • Mikä ajattelumalli mahdollisesti estää sinua tekemästä asioita sen mukaan, mitä haluaisit tavoitella?

Olen huomannut, että varsinkin näihin meitä rajoittaviin ajattelumalleihin liittyy paljon myös pelkoja.

Kyllä-luit oikein: pelkoja. (Me eteenpäin menevät ja tavoiteorientoituneet ihmiset emme tosin yleensä myönnä, että pelottaa, joten puhummekin mielummin stressistä.)

Kun kysyy sitten, että mikä stressaa, niin vastauksena on nippu pelkoja:

 • ”Mitä, jos ehdotukseni tyrmätään?”
 • ”En ehdi tehdä tarpeeksi”,
 • ”Mitä, jos saan kenkää?”,
 • ”mitä muut sanovat?”
 • ”Riittääkö rahat?”
 • ”Olenko hyväksytty?”

Kokeilepa joskus itse vaikka omalla työpaikallasi, mistä ihmiset puhuvat, kun he puhuvat stressistä: Millaisia pelkoja kuulet näissä puheissa?

Miksi näitä ajattelumalleja, pelkoja ja varsinkaan johtajan rajoittavia uskomuksia ei sitten oikein käsitellä missään?

 • Syy numero 1: pääset lyhyellä tähtäimellä helpommalla, kun et lähde sörkkimään omaa uskomusmaailmaasi. Lisäksi me valmentajat myös hankimme sen lauantaimakkaran oman leipämme päälle sillä, että asiakkaamme saa tuloksia, ja monet valitsevat sen nopean tuloksen tien tarjoamalla yksinkertaisia ratkaisuja monimutkaisiin ongelmiin, koska ne tuovat kyllä hetkellisesti hyviä tuloksia. Olen huomannut, että kyseinen tapa toimia ei sovi minulle. Kun näen, että ihmisellä on potentiaalia parempaan kuin hänen tämän hetkinen suorituksensa antaa ymmärtää, minä en vain osaa antaa olla.
 • Syy numero 2: Et huomaa uskomuksiasi, koska ne ovat sinulle totta. Olet ohjelmoinut itsesi toimimaan niiden mukaan lähes automaattisesti. Kun alat huomata uskomuksiasi, luontaisesti lähdet puolustelemaan niitä, pitääksesi itsesi tasapainossa.
 • Syy numero 3: Vahvistusilluusio: keräät ympärillesi dataa, joka tukee uskomuksiasi. Maailmasi ei ole sellainen kuin se on, vaan sellainen kuin sinä olet. Nykyisin vielä esim. sosiaalisen median takana jylläävä tekoäly auttaa sinua vahvistamaan omaa nykyistä uskomusmaailmaasi: Sinulle tarjotaan kiinnostustesi mukaan sellaista sisältöä, joka vahvistaa käsityksiäsi. Harva meistä lähtee tätä kyseenalaistamaan ilman uudelle tasolle vievää tavoitetta.
 • Syy numero 4: Ei ole helppoa mennä kyseenalaistamaan toisten ihmisten uskomuksia. Ihminen nimittäin hermostuu siitä. Ja jos olet pomo, tätä ei ehkä pidetä myöskään sopivana.

Mikään ei muutu, jos mikään ei muutu.

Mitä muuten Christalle kuuluu nyt? Hän jätti jokin aika sitten minulle palautteen omasta valmennusmatkastaan:

"Olin Annen valmennettavana työni kautta ja ne tulokset joita Annen kanssa sain aikaseksi, ovat kerrassaan huikeat! Arvostan suuresti sitä, että Nurmisella on aivan jäätävä kyky kaivaa ihmisestä esiin ne todelliset tavoitteet ja kyllä, myös ne vähemmän mukavat asiat, pelot. Goal mapping on saanut työntekijätkin uudelle innostukselle ja mikä upeinta, luo lisää syvyyttä johtamiseen.
Jos uskaltaa heittäytyä ja haluaa kasvaa, niin tässä on ihminen, joka matkaa tuon reissun kanssasi.
Arvosana 10 & vähän vielä päälle."

Minusta tämä valmennettavani oivallus tiivistää hyvin johtajana kehittymisen ytimen: Ei kannata  hakea helppoja ja nopeita ratkaisuja monimutkaisiin tilanteisiin. Toisaalta kyse on taas yksinkertaisista asioista, kuten oikeanlaisesta tavoiteasettelusta.

En valmentajana usko johtajana kehittymisessä siihen, että olisi joku kikka kolmonen tai tekniikka, jolla saisi kaikki asiat sujumaan, vaan ammattimainen johtaja osaa tarkastella omien ajattelumalliensa vaikutusta  johtamaansa systeemiin. Tiedän myös, että omia rajoitteita ja uskomuksia työstämällä teet valtavaa tuloskehitystä niin henkilökohtaisella tasolla kuin oman vastuualueesi taloudellisissa tuloksissa.

Sinusta vain on niin paljon enempään, kuin mitä ehkä itse juuri nyt tiedostat.

Mikäli omien ajatusten selkiyttäminen tuntuu juuri nyt ajankohtaiselta, tule mukaan Tavoitteista toimintaan -valmennuspäivään 13.11.2018 Helsinkiin. Valmennuksen hintaan kuuluu myös henkilökohtainen ohjauskerta.

Ennakkohinnalla mukaan 24.10.saakka!

Keskustele, kysy, kommentoi

Valmentajasi

Zealanin päävalmentajana on  Anne Nurminen, jolla on taustalla 15 vuoden kokemus työelämän  muutosten  parissa erilaisissa organisaatioissa.

Varaa tapaamisaika tai kysy lisää: lähetä viesti tai soita puh. 0400 530 760.